Dacian Cioloş - Punctul de Inflexiune pentru REPER în Alegerile Europarlamentare
Fostul premier Dacian Cioloş ar putea fi figura centrală care va aduce partidul REPER în atenţia publicului la alegerile europarlamentare din iunie. Surse interne sugerează că prezenţa sa pe prima poziţie a listei ar putea să fie cheia succesului pentru tânărul partid, într-un moment critic al existenţei sale.
Conform informaţiilor obţinute, există o tensiune palpabilă între co-preşedinţii partidului, Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru, care se află în competiţie pentru locul secund eligibil. În contextul unei potenţiale candidaturi a lui Cioloş, ambii lideri îşi doresc să se afle în poziţia de a-l urma în Parlamentul European, în cazul în care partidul depăşeşte pragul electoral de 5%.
Ramona Strugariu pare să aibă un avantaj, având în vedere cota de gen impusă de statutul partidului, care ar putea să-i asigure poziţia a doua pe listă. Pe de altă parte, Dragoş Pîslaru ar putea să se confrunte cu o poziţie mai puţin favorabilă, în lumina unui prag electoral care s-ar putea dovedi dificil de atins.
Citește și:
Dacian Cioloș acuză PSD în contextul scandalului Roșia Montană și al procesului cu Gabriel Resources
Controversa Roșia Montană: Lucian Romașcanu Critică Deciziile USR și Pe Dacian Cioloș
Decizia finală cu privire la ordinea pe listă va fi luată la începutul lunii martie, pe baza rezultatelor unui sondaj de opinie. Această mişcare strategică vine în urma unei perioade de incertitudine pentru REPER, partidul fondat de Cioloş în 2022, după plecarea sa din USR.
Dacian Cioloş, care a fost ales europarlamentar pe listele USR-PLUS în 2019, este văzut ca o figură capabilă să aducă partidul peste pragul electoral, transformându-l dintr-o entitate marginală într-una cu reprezentare europeană. În ciuda acestui potenţial, există încă îndoieli legate de capacitatea partidului de a atrage suficient suport, chiar şi cu Cioloş în frunte.
Partidul explorează de asemenea posibilitatea de a include pe lista sa pentru europarlamentare şi alte nume notabile din politica românească, inclusiv foşti membri USR care nu s-au alăturat încă formaţiunii lui Cioloş. Această strategie ar putea diversifica oferta politică a REPER şi ar putea contribui la creşterea şanselor sale electorale.
În timp ce liderii REPER exclud o posibilă alianţă cu PNL, având în vedere decizia liberalilor de a merge pe liste comune cu PSD, toate ochii sunt acum aţintiţi asupra lui Dacian Cioloş şi a deciziei care va fi făcută la începutul lunii martie.