Propunere pentru Ridicarea Controalelor la Frontierele Terestre între România, Bulgaria și Grecia
Într-o inițiativă comună, europarlamentarii Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe din România, Georgios Kyrtsos din Grecia și Daniel Lorer din Bulgaria au adresat o scrisoare ministrului imigrației și azilului din Grecia, Dimitris Kairidis, cu propunerea de eliminare a controalelor la frontiera terestră din spațiul Schengen între cele trei țări.
Această mișcare vine în urma integrării parțiale a României și Bulgariei în spațiul Schengen, care permite libera circulație prin aer și pe mare, dar lasă în așteptare aderarea pe cale terestră. Propunerea este susținută de mai multe argumente solide, printre care pregătirea constantă a celor două țări pentru aderarea deplină la Schengen, așa cum reiterează Comisia Europeană din 2011, și numeroasele rezoluții ale Parlamentului European în acest sens.
Citește și:
Soluții Eficiente pentru Sistemul de Termoficare din București – Un Viitor mai Cald și mai Verde
Candidat la Primăria Ploiești reținut pentru spionaj în favoarea Rusiei
În plus, sectorul turistic și HORECA din Grecia solicită această schimbare pentru a facilita sosirea turiștilor din România și Bulgaria, ceea ce ar contribui semnificativ la dezvoltarea economică, mai ales în nordul Greciei. De asemenea, controalele actuale aduc pierderi financiare și de timp companiilor de transport și călătorilor, o problemă accentuată de criza economică și inflația.
Un alt argument important este impactul ecologic: eliminarea controalelor la frontiere ar îmbunătăți parametrii de mediu, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 și a poluării aerului. Punerea rapidă în aplicare a propunerii ar spori încrederea și colaborarea între statele membre, răspunzând astfel nevoilor cetățenilor și promovând relații de bună vecinătate.
În ciuda acestor argumente, Austria își menține poziția de a nu permite în acest moment aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen pe cale terestră, invocând necesitatea controalelor la frontierele terestre și dezordinea sistemului de migrație la nivel european.
Citește și:
Elvețienii Aprobă Plata Celei de-a 13-a Pensii în Contextul Creșterii Costului Vieții
Camera Deputaților va avea capelă ortodoxă pentru rugăciune și reculegere
Decizia finală este așteptată să fie luată la finalul anului, iar integrarea efectivă ar putea avea loc în 2025, depinzând de contextul electoral european și de alegerile interne din Austria.