Președintele Franței, Emmanuel Macron, în vizită la Noua Caledonie pentru gestionarea crizei și dialog politic

Președintele Franței, Emmanuel Macron, în vizită la Noua Caledonie pentru gestionarea crizei și dialog politic

Președintele francez Emmanuel Macron a efectuat o vizită în Noua Caledonie, arhipelagul din Pacific afectat recent de violențe severe. În cadrul vizitei, Macron a subliniat importanța revenirii la calm și a securității în regiune, promițând că forțele de securitate franceze vor rămâne pe teritoriu atât timp cât va fi necesar.

Macron a anunțat că va avea întâlniri cu oficialii locali pentru a discuta despre reconstrucția economică și despre problemele politice sensibile care au condus la tulburările recente. În urma violențelor care au avut loc începând cu 13 mai, cauzate de o propunere de reformă electorală dezbătută de legislativul francez, au rezultat decesul a cel puțin șase persoane și rănirea a sute de altele, precum și distrugeri semnificative de proprietate.

Președintele a adus un omagiu victimelor și a exprimat dorința de a vedea o revenire la normalitate în arhipelag. El a recunoscut că discuțiile politice vor fi cele mai delicate, având în vedere tensiunile de lungă durată între guvernul central și populația indigenă kanak, care militează pentru independență. Macron a mai spus că guvernul său este pregătit să ofere ajutor financiar și asistență pentru repararea pagubelor.

Noua Caledonie, un teritoriu francez din secolul al XIX-lea situat între Australia și Fiji, este importantă pentru Franța datorită poziției geopolitice, a zăcămintelor de nichel și a autonomiei extinse obținute prin Acordul de la Nouméa. În ciuda a trei referendumuri în care majoritatea a votat împotriva independenței, tensiunile rămân ridicate, iar recentele propuneri legislative au exacerbate situația.

Președintele Macron și-a întrerupt programul pentru a efectua această vizită urgentă, în încercarea de a facilita dialogul și de a găsi soluții pentru conflictele din teritoriu.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;