Emmanuel Macron intervine în criza din Noua Caledonie pentru a iniția dialogul

Emmanuel Macron intervine în criza din Noua Caledonie pentru a iniția dialogul

În contextul unei săptămâni de revolte violente în Noua Caledonie, care au dus la moartea a cel puțin șase persoane, președintele Franței, Emmanuel Macron, a decis să viziteze de urgență teritoriul insular pentru a iniția o misiune de dialog. Deplasarea președintelui, anunțată de purtătorul de cuvânt al guvernului, Prisca Thévenot, intervine într-un moment de tensiuni acute provocate de reforme electorale controversate.

Confruntările violente au fost declanșate de o schimbare legislativă care, potrivit protestatarilor, afectează drepturile populației indigene Kanak. Aceste proteste au dus la incendierea vehiculelor și clădirilor, jafuri și blocarea drumurilor, ceea ce a provocat penurie de alimente și medicamente. Înaltul Comisariat al Franței în Noua Caledonie a anunțat că zborurile comerciale rămân suspendate și că armata va fi desfășurată pentru a proteja clădirile publice.

Australia și Noua Zeelandă și-au evacuat cetățenii, iar aproximativ 3.200 de persoane, inclusiv patru români, așteaptă să părăsească insula. Înaltul Comisar al Franței a declarat că peste 1.000 de jandarmi și polițiști francezi sunt prezenți pentru restabilirea ordinii și că numărul acestora va fi suplimentat.

Macron, care a subliniat că restabilirea ordinii este o condiție prealabilă pentru dialog, a amânat alte angajamente pentru a se deplasa în Noua Caledonie și a încerca să calmeze situația. În timp ce partidele politice pro-independență cer retragerea reformei electorale, guvernul francez insistă pe necesitatea restabilirii calmului înainte de reluarea discuțiilor.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;