Emmanuel Macron susține dreptul Ucrainei de a neutraliza bazele militare rusești

Emmanuel Macron susține dreptul Ucrainei de a neutraliza bazele militare rusești

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Ucrainei ar trebui să i se permită să "neutralizeze" bazele militare rusești de unde sunt lansate rachete asupra teritoriului său. Această poziție vine în contextul unei dezbateri internaționale privind utilizarea armelor occidentale de către Ucraina pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.

Într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, Macron a subliniat că dacă Ucrainei i se interzice să riposteze la sursele de atac, acest lucru echivalează cu a-i furniza arme fără a-i permite să se apere. Cancelarul Scholz a fost mai rezervat, menționând că Ucraina are dreptul de a se apăra conform dreptului internațional, dar a evitat să ofere o poziție clară cu privire la atacurile pe teritoriul rus.

Dezbaterea a fost alimentată de solicitarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a îndemnat aliații să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rusesc. În timp ce unele capitale europene, inclusiv Roma și Berlinul, exprimă îngrijorări legate de riscul escaladării conflictului, președintele rus Vladimir Putin a avertizat asupra "consecințelor grave" pentru Europa dacă va permite Ucrainei să folosească armamentul occidental în acest mod.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a evidențiat necesitatea de a găsi un echilibru între evitarea escaladării și susținerea dreptului Ucrainei de a se apăra, sugerând că forțele ucrainene ar trebui să poată ataca ținte pe teritoriul rus cu armele occidentale furnizate.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;