Tragedia de la Odorheiu Secuiesc: Primăria Amendată și Măsuri de Consolidare în Urgență

Tragedia de la Odorheiu Secuiesc: Primăria Amendată și Măsuri de Consolidare în Urgență

Primăria Odorheiu Secuiesc a fost sancționată cu o amendă de 10.000 de lei în urma tragediei care a avut loc la internatul Liceului „Tamási Aron”, unde doi elevi și-au pierdut viața după prăbușirea parțială a clădirii. Inspectoratul de Stat în Construcții Harghita a finalizat verificările și a stabilit că autorizația de construire emisă pentru lucrările adiacente internatului nu a fost respectată corespunzător, ceea ce a dus la aplicarea amenzilor contravenționale către primar, secretarul general și arhitectul șef al municipiului.

În urma incidentului din 18 decembrie 2023, s-au efectuat lucrări de degajare a molozului și de punere în siguranță atât interioară, cât și exterioară a structurii afectate. Se preconizează că lucrările de consolidare exterioară vor fi finalizate în săptămâna următoare, iar pentru reabilitarea internatului va fi necesară eliberarea unei noi autorizații de construire, bazată pe o expertiză tehnică și un proiect de reabilitare detaliat.

Clădirea, construită în 1910 și închiriată de Primărie de la Biserica Catolică, a suferit daune majore în timpul lucrărilor de racordare la rețeaua de canalizare executate de SC Lareno Fa SRL. Patronul firmei, Laszlo Szilveszter Sandor, este cercetat pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, după ce a fost constatat că lucrările au depășit adâncimea maximă prevăzută în proiect.

În plus, Inspectoratul Școlar Județean Harghita a dispus raportarea semestrială a tuturor activităților realizate în unitatea de învățământ și o inspecție generală la instituție, programată pentru a doua parte a lunii martie.

Comunitatea locală și națională este în doliu, iar măsurile luate de autorități urmăresc prevenirea unor astfel de evenimente în viitor și asigurarea unui mediu sigur pentru elevi și cadrele didactice.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;