Dezinformare și acuzații în urma atacului terorist de la Moscova: Zelenski respinge acuzațiile Rusiei

Dezinformare și acuzații în urma atacului terorist de la Moscova: Zelenski respinge acuzațiile Rusiei

În urma unui atac terorist sângeros la Moscova, revendicat de gruparea Stat Islamic (ISIS), televiziunea rusă a difuzat un material video deepfake, în care secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksii Danilov, părea să se bucure de eveniment. Cu toate acestea, BBC Verify a confirmat că înregistrarea este falsă, fiind creată din două interviuri separate, iar vocea lui Danilov a fost probabil generată cu ajutorul tehnologiei AI.

Această dezinformare vine în contextul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns ferm acuzațiilor venite din partea Kremlinului, care sugerau implicarea Ucrainei în atacul terorist. Zelenski a subliniat că Rusia utilizează aceleași metode de a da vina pe alții pentru propriile probleme și a negat vehement orice implicare a Ucrainei în tragedia de la Moscova.

În ciuda revendicării atacului de către ISIS și a negării implicării de către oficialii ucraineni, liderul rus Vladimir Putin a insinuat că atacatorii ar fi avut conexiuni cu Ucraina și că aceștia plănuiau să fugă acolo. Totuși, Putin nu a menționat revendicarea ISIS în declarațiile sale.

În plus, Statele Unite au indicat că aveau informații despre un posibil atentat la Moscova și că le-au comunicat Rusiei, informații respinse de Putin drept "șantaj" și "intenție de a intimida și destabiliza societatea rusă".

Atacul terorist de la Moscova, care a avut loc într-o sală de concert și s-a soldat cu un număr mare de victime, a fost o dovadă a fisurilor de securitate din Rusia și a declanșat o serie de acuzații și contra-acuzații între Rusia și Ucraina, într-un context deja tensionat de conflictul din Ucraina.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;