Controversa Roşia Montană: AUR sesizează DNA pentru manipulare bursieră

Controversa Roşia Montană: AUR sesizează DNA pentru manipulare bursieră

Recent, partidul AUR a iniţiat o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva liderilor politici Marcel Ciolacu, Marcel Boloş şi Nicolae Ciucă, legată de implicarea acestora în cazul procesului Roşia Montană, care a fost intentat de Gabriel Resources împotriva statului român. Georgel Badiu, deputatul AUR, a acuzat că declaraţiile politicienilor au condus la o manipulare a pieţei bursiere, generând un profit considerabil pentru compania Gabriel Resources, listată la bursa din Toronto.

Conform comunicatului AUR, în ianuarie, mass-media a difuzat știri conform cărora România ar urma să piardă procesul cu privire la situl minier de la Roşia Montană. Aceste informaţii, atribuite „surselor guvernamentale”, au fost urmate de o creştere spectaculoasă a acţiunilor Gabriel Resources, de la 0,45 dolari canadieni per acţiune la 0,87 dolari canadieni per acţiune într-o lună. AUR sugerează că această creştere a fost rezultatul unei manipulări intenţionate, ce ar fi putut favoriza anumite persoane să obţină profituri nemeritate.

Deputatul Badiu a subliniat că diseminarea în spaţiul public a acestor declaraţii nu doar că se încadrează în sfera dezinformării şi a ştirilor false, dar ar putea avea şi consecinţe penale. În particular, s-ar putea atrage răspunderea penală pentru infracţiunea de folosire a funcţiei în scopul favorizării unor persoane, conform articolului 301 din Codul Penal.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, liderul PSD, s-a apărat spunând că nu a influenţat piaţa bursieră şi că nu a furnizat informaţii care ar putea afecta rezultatul procesului. În plus, după nouă ani de litigii, România a câștigat procesul cu Gabriel Resources, care solicita despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari.

În contextul acestor acuzaţii, USR a trimis o sesizare la Ontario Securities Commission din Canada şi a ameninţat cu o sesizare similară la DNA. Situaţia rămâne tensionată, iar urmările acestor acuzaţii sunt încă neclare.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;