Sondaj INSCOP: Fidelitatea electorală și impactul dezinformării în alegerile din România

Sondaj INSCOP: Fidelitatea electorală și impactul dezinformării în alegerile din România

Un sondaj recent realizat de INSCOP Research dezvăluie tendințele electorale ale românilor în contextul alegerilor din 2024. Conform sondajului, mai mult de jumătate dintre români (50,5%) intenționează să își păstreze fidelitatea față de un singur partid la toate tipurile de alegeri ce vor avea loc în acest an, incluzând cele europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Cu toate acestea, un procent apropiat de 45,5% din populație indică o preferință pentru schimbarea opțiunilor de vot în funcție de tipul alegerilor. Acest comportament electoral variabil este mai pronunțat în rândul votanților partidelor mai noi precum ADU și AUR, a persoanelor cu vârsta între 30 și 45 de ani și a celor cu un nivel de educație superior.

Pe de altă parte, sondajul evidențiază preocupări legate de corectitudinea alegerilor și influența dezinformării și a știrilor false. Aproape jumătate dintre respondenți (50,6%) au încredere că alegerile vor fi libere și corecte, în timp ce o proporție similară (45,8%) se îndoiește de acest lucru.

În plus, un număr semnificativ de cetățeni (71,2%) consideră că alegerile vor fi afectate în mare sau foarte mare măsură de dezinformare și știri false, o îngrijorare comună în rândul votanților mai tineri și a celor cu o educație avansată.

Sondajul, comandat de agenția de presă News.ro, a fost efectuat în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eșantionul de 1.100 de persoane este reprezentativ pentru populația României, având o eroare maximă admisă de ± 2,95% la un grad de încredere de 95%.

Aceste date subliniază importanța pe care o are informarea corectă a electoratului și combaterea fenomenului dezinformării, în contextul unui an electoral plin de provocări.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;