Majoritatea românilor au încredere în corectitudinea alegerilor din 2024, conform sondajului INSCOP

Majoritatea românilor au încredere în corectitudinea alegerilor din 2024, conform sondajului INSCOP

Un sondaj recent realizat de INSCOP la comanda News.ro indică faptul că majoritatea cetățenilor români sunt de părere că alegerile din anul 2024 - locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare - vor fi organizate în mod corect. Conform studiului, 57.8% dintre respondenți cred că alegerile europarlamentare și locale vor fi corecte, în timp ce 58.1% au aceeași opinie despre alegerile prezidențiale. Alegerile parlamentare sunt privite cu puțin mai puțină încredere, cu 54.5% dintre români anticipând o organizare corectă.

Pe de altă parte, sondajul arată că mai mult de o treime dintre participanți sunt de părere că alegerile vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, cu cel mai mare procent, 41%, referindu-se la alegerile parlamentare. Încrederea în corectitudinea procesului electoral este mai mare în rândul votanților PSD-PNL și ai ADU, persoanelor cu educație superioară, locuitorilor din zonele rurale și angajaților la stat. Scepticismul este mai pronunțat printre susținătorii AUR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu venituri mai reduse și locuitorii din București.

Sondajul de opinie a fost efectuat de INSCOP Research în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1100 de persoane reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;