Recunoașterea limbii române în Ucraina: Un pas înainte pentru minoritatea română

Recunoașterea limbii române în Ucraina: Un pas înainte pentru minoritatea română

Într-o perioadă plină de provocări, minoritatea română din Ucraina primește o veste încurajatoare: limba română este recunoscută oficial în locul limbii moldovenești. Premierul României, Marcel Ciolacu, a confirmat recent că atât guvernul ucrainean, cât și cel al Republicii Moldova, au recunoscut limba română ca fiind limba vorbită de comunitatea românească din Ucraina.

Această schimbare de perspectivă vine după decizia guvernului de la Kiev, la sfârșitul anului 2023, de a adopta „utilizarea conceptului de limba română” în documentele oficiale și în relațiile cu minoritatea română. Această mișcare a fost salutată de premierul Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean, Denys Smyhal, unde a mulțumit Ucrainei pentru această decizie.

Reacția pozitivă nu s-a lăsat așteptată nici din partea românilor din Ucraina, care, deși recunosc progresul, subliniază că mai sunt pași de făcut pentru a asigura protecția integrală a drepturilor minorităților naționale. Aceste evoluții survin în contextul adoptării de către Parlamentul ucrainean a unei noi legi pentru protecția drepturilor minorităților naționale pe data de 8 decembrie 2023.

Relațiile dintre România și Ucraina se îmbunătățesc astfel pe fondul recunoașterii și respectării drepturilor comunităților de români, consolidând legăturile dintre cele două țări vecine. Această evoluție este un exemplu de urmat în regiune, subliniind importanța dialogului și cooperării interstatale pentru protejarea diversității culturale și lingvistice în Europa.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;