Norvegia și Irlanda anunță recunoașterea oficială a statului palestinian

Norvegia și Irlanda anunță recunoașterea oficială a statului palestinian

Norvegia și Irlanda au anunțat oficial recunoașterea statului palestinian. Premierul norvegian Jonas Gahr Støre și ministrul de externe Espen Barth Eide au comunicat decizia în cadrul unei conferințe de presă, subliniind importanța unei soluții cu două state pentru pacea în Orientul Mijlociu. Decizia Norvegiei, care este un aliat apropiat al SUA și a încercat să medieze pacea în regiune de-a lungul timpului, a fost luată în contextul atacurilor recente din Fâșia Gaza și a situației umanitare dificile.

În aceeași zi, Guvernul din Irlanda a anunțat, de asemenea, recunoașterea oficială a Palestinei. Mișcarea a provocat nemulțumire în Israel, însă Dublinul a transmis că recunoașterea va sprijini o soluție cu două state și va contribui la eforturile de pace. În ciuda criticilor din partea Ministerului de Externe al Israelului, care a avertizat că recunoașterea ar putea duce la mai mult terorism și instabilitate în regiune, cele două țări europene și-au menținut poziția.

Peste 140 de țări au recunoscut deja Palestina ca stat independent. În Uniunea Europeană, Suedia a fost prima țară care a recunoscut un „stat al Palestinei” în 2014, iar mai multe state au urmat acest exemplu înainte sau după aderarea la UE. Decizia celor două țări vine în contextul unui conflict prelungit în Orientul Mijlociu, cu repercusiuni umanitare semnificative.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;