Cazurile de boli răspândite de țânțari în Europa înregistrează o creștere alarmantă

Cazurile de boli răspândite de țânțari în Europa înregistrează o creștere alarmantă

Numărul cazurilor de dengue și alte boli transmise de țânțari a crescut semnificativ în Europa, avertizează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). În 2023, au fost raportate 130 de cazuri de dengue autohtonă în Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, comparativ cu 71 în anul precedent, marcând o creștere importantă față de perioada 2010-2021, când au fost înregistrate 73 de cazuri.

Agenția de sănătate a UE a raportat, de asemenea, o creștere a cazurilor importate, ajungând la 4.900 în 2023, cel mai mare număr de la începutul monitorizării în 2008. Schimbările climatice sunt principalul factor care favorizează răspândirea țânțarilor invazivi, cum ar fi Aedes albopictus (țânțarul tigru) și Aedes aegypti, în zone din Europa care anterior nu erau afectate. Acești țânțari sunt vectori pentru virusuri precum dengue, chikungunya și Zika.

În ceea ce privește virusul West Nile, ECDC a înregistrat 713 cazuri indigene în 123 de regiuni din nouă țări UE în 2023, cu 67 de decese, o scădere față de anul precedent, dar cu cel mai mare număr de regiuni afectate din 2018. Pentru a controla răspândirea bolilor, ECDC subliniază importanța măsurilor coordonate de control, cum ar fi utilizarea plaselor de pat, insecticidelor și îndepărtarea apei stagnante, precum și protecția personală.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;