Refugiatul irakian Salwan Momika caută azil în Norvegia după controversele din Suedia

Refugiatul irakian Salwan Momika caută azil în Norvegia după controversele din Suedia

Refugiatul irakian Salwan Momika, cunoscut pentru arderea Coranului în Suedia, a provocat un val de reacții internaționale și acum își caută refugiu în Norvegia. În fața amenințărilor și a revocării permisului de ședere în Suedia, Momika a decis să părăsească țara în speranța de a găsi protecție și respect pentru drepturile sale în Norvegia.

În vara anului 2023, acțiunile lui Salwan Momika, un creștin irakian, au stârnit proteste și dezaprobări în multe țări musulmane. Incidentele au culminat cu atacuri asupra ambasadei Suediei din Bagdad, ceea ce a determinat autoritățile suedeze să ridice nivelul de alertă teroristă. În ciuda condamnării actelor de profanare, guvernul suedez a subliniat importanța libertății de exprimare și a drepturilor omului.

Momika a fost criticat de autoritățile suedeze, care i-au revocat permisul de ședere din cauza unor presupuse informații false în cererea sa inițială de azil. În ciuda acestui fapt, i s-a acordat un permis temporar, deoarece nu putea fi expulzat în Irak, țara care a cerut extrădarea sa.

În declarațiile sale, Momika a acuzat Suedia de persecuție și a descris drepturile omului și libertatea de exprimare în această țară drept o "mare minciună". Acum, în Norvegia, el speră să găsească un nou început și să beneficieze de protecție în fața persecuțiilor la care susține că a fost supus.

Acest caz subliniază tensiunile dintre libertatea de exprimare și respectul față de credințele religioase, provocând dezbateri intense atât în Suedia, cât și la nivel internațional. În timp ce Momika caută azil în Norvegia, lumea urmărește cu atenție evoluția situației și impactul pe care aceasta îl va avea asupra relațiilor internaționale și a politicilor de azil.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;