România menține finanțarea pentru UNRWA în ciuda acuzațiilor de implicare a angajaților în atacuri

România menține finanțarea pentru UNRWA în ciuda acuzațiilor de implicare a angajaților în atacuri

România a anunțat că va continua să finanțeze Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), chiar dacă există îngrijorări legate de acuzațiile recente care vizează implicarea unor angajați ai agenției în atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a subliniat importanța unei investigații rapide și amănunțite, exprimându-și angajamentul de a urmări îndeaproape evoluțiile și de a acționa în consecință.

Această poziție vine în contrast cu deciziile altor țări, inclusiv Statele Unite, Australia și Canada, care au ales să suspende temporar finanțarea pentru UNRWA. Decizia României de a nu suspenda finanțarea se bazează pe o evaluare continuă a situației și pe un angajament față de ajutorul umanitar necesar pentru milioanele de persoane care depind de serviciile UNRWA.

UNRWA a reacționat la acuzații prin deschiderea unei anchete și prin suspendarea colaborării cu angajații suspectați. Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a descris suspendările de fonduri ca fiind „șocante”, având în vedere măsurile luate și dependența a peste 2 milioane de persoane de ajutorul agenției pentru supraviețuire.

România a contribuit în 2023 cu suma de 200.000 de euro la bugetul UNRWA, conform unei hotărâri adoptate de Guvern, iar în prezent nu există planuri de a modifica această contribuție. MAE a fost clar în mesajul său, solicitând o investigație temeinică și transparentă, în timp ce își păstrează angajamentul față de sprijinirea refugiaților și a misiunii umanitare a UNRWA.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;