România Spre o Nouă Eră de Călătorii: Intrarea în Spațiul Schengen Aerian și Maritim

România Spre o Nouă Eră de Călătorii: Intrarea în Spațiul Schengen Aerian și Maritim

România marchează un moment istoric în noaptea de 31 martie 2024, când va intra oficial în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, un pas major care simplifică călătoriile cetățenilor săi și consolidează integrarea europeană. Acest eveniment va fi celebrat prin evenimente speciale pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București și pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Odată cu aderarea la Spațiul Schengen, controalele la frontierele aeriene și maritime interne ale României cu celelalte state membre Schengen vor fi eliminate. Pasagerii vor putea merge direct către poarta de îmbarcare după efectuarea controlului de securitate, fără oprirea la filtrele Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor. Totuși, pentru a menține securitatea, polițiștii vor efectua verificări aleatorii și vor fi echipați cu dispozitive mobile pentru a accesa bazele de date relevante naționale și Schengen.

Minorii vor putea călători cu aceleași documente ca și până acum, iar în cazul în care călătoresc însoțiți de un singur părinte sau de o terță persoană, vor fi necesare declarații autentificate. Poliția de Frontieră va putea efectua verificări aleatorii pentru a se asigura că minorii și însoțitorii lor dețin documentele necesare.

Aeroporturile și porturile din România se pregătesc pentru această schimbare majoră. Aeroportul Internațional Timișoara a inaugurat un nou terminal Schengen, iar la Iași, un terminal nou este pregătit pentru a gestiona fluxul crescut de călători.

Deși aderarea la Schengen pe cale terestră rămâne incertă din cauza opoziției Austriei, premierul Marcel Ciolacu a exprimat speranța că acest aspect va fi rezolvat până la sfârșitul anului. Până atunci, România se bucură de o victorie importantă în integrarea sa europeană și îmbunătățirea mobilității cetățenilor săi.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;