Spania, Irlanda și Norvegia recunosc statul palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est

Spania, Irlanda și Norvegia recunosc statul palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est

Guvernele Spaniei, Irlandei și Norvegiei au inițiat marți procedurile oficiale pentru recunoașterea statului palestinian, cu capitala în Ierusalimul de Est, în ciuda reacției negative din partea Israelului. Această mișcare politică și diplomatică vine în urma a șapte luni de conflict în Gaza și izolării crescute a Israelului pe scena internațională.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că decizia este una istorică și urmărește pacea între israelieni și palestinieni. Spania va recunoaște un stat palestinian unificat, care include Fâșia Gaza și Cisiordania, sub autoritatea Autorității Naționale Palestiniene. Madridul a menționat că nu va accepta modificări ale granițelor din 1967 fără acordul ambelor părți.

Ministerul Afacerilor Externe din Irlanda a anunțat săptămâna trecută că va transforma biroul său de reprezentare din Ramallah în ambasadă și va ridica statutul misiunii palestiniene din Irlanda. Decizia celor trei țări urmărește să aducă în atenția dezbaterii globale soluția cu două state și să stimuleze eforturile pentru pace în Orientul Mijlociu.

Israelul a răspuns prin acuzații de complicitate la genocid și a anunțat măsuri punitive împotriva Spaniei, inclusiv interzicerea consulatului spaniol din Ierusalim de a furniza servicii palestinienilor. Ministrul de externe Israel Katz a criticat dur decizia Spaniei și a acuzat-o de susținerea unui stat palestinian islamic al terorii.

În ciuda tensiunilor, Sanchez a încercat să diminueze conflictul, condamnând acțiunile Hamas și cerând eliberarea ostaticilor. Decizia de recunoaștere a statului palestinian este văzută ca un pas major pe scena internațională, dar este puțin probabil să schimbe situația actuală din teren, unde conflictul continuă.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;