Biserica Catolică din Portugalia Anunță Compensații pentru Victimele Abuzurilor Sexuale

Biserica Catolică din Portugalia Anunță Compensații pentru Victimele Abuzurilor Sexuale

Biserica Catolică din Portugalia a făcut un pas istoric în recunoașterea și compensarea victimelor abuzurilor sexuale comise de clerici, stabilind un precedent în gestionarea acestor cazuri. Potrivit unui anunț recent, victimele abuzurilor sexuale vor primi compensații financiare, cu sumele de plată ce vor fi determinate individual.

Decizia a fost luată în cadrul Conferinței Episcopilor din Portugalia (CEP), care s-a reunit la Sanctuarul din Fatima, și vine în urma unui raport îngrijorător publicat în februarie 2023. Raportul dezvăluie că peste 4.815 minori au fost abuzați sexual de clerici, majoritatea preoți, în ultimele șapte decenii. Cu toate că aceste cifre sunt considerate doar "vârful aisbergului", ele au declanșat o reacție din partea Bisericii, care a fost criticată pentru lipsa unor măsuri mai aspre.

Episcopul Jose Ornelas, liderul CEP, a declarat că organizația a aprobat în unanimitate acordarea compensațiilor, iar victimele pot depune cererile între iunie și decembrie 2023. Un comitet special va stabili cuantumul compensațiilor, iar un fond nou creat, CRP, va fi utilizat pentru plăți. În ciuda faptului că detaliile privind sumele maximale și criteriile de acordare sunt încă în lucru, Biserica a promis că va lua în considerare gravitatea fiecărui caz.

Această mișcare vine în contextul în care scandalurile de abuzuri sexuale au afectat Biserica Catolică la nivel global, cu situații similare în țări precum Statele Unite, Irlanda și Franța. În Spania, Biserica a anunțat deja că va compensa victimele, inclusiv în cazurile în care preoții vinovați au decedat.

Compensațiile vor fi oferite și în Portugalia pentru victimele care acuză preoți decedați, marcând un moment important în recunoașterea suferințelor acestora și în încercarea de a oferi o formă de reparație morală și financiară.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;