Tensiuni în Republica Moldova: Bașcana Găgăuziei amenință cu independența în contextul declarațiilor privind Unirea cu România

Tensiuni în Republica Moldova: Bașcana Găgăuziei amenință cu independența în contextul declarațiilor privind Unirea cu România

În contextul recentelor declarații ale oficialilor români referitoare la Unirea Basarabiei cu România, liderul regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guţul, a lansat un avertisment sever către Chișinău. Bașcana prorusă a anunțat că regiunea autonomă Găgăuzia ar putea declara independența dacă Republica Moldova ar opta pentru unificarea cu România.

Această reacție a venit după mesajul premierului român Marcel Ciolacu, care a omagiat Ziua Unirii Basarabiei cu România, considerând-o „o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului”. Guţul a criticat declarația premierului român, evidențiind diversitatea etnică a Moldovei și subliniind că majoritatea locuitorilor se identifică cu statul moldovenesc ca patrie comună.

În plus, liderul Găgăuziei a accentuat respectul regiunii pentru România și cultura română, exprimând dorința de a dezvolta relații economice și culturale strânse, dar a solicitat în același timp respect pentru statutul juridic special al Găgăuziei în cadrul Moldovei. Guţul a reiterat poziția Găgăuziei ca fiind „ancora independenței Moldovei” și a afirmat că regiunea este alcătuită din „adevărați patrioți” care vor apăra suveranitatea națională.

Găgăuzii, un grup etnic de origine turcică și de confesiune ortodoxă, majoritar vorbitori de limbă rusă, se opun ideii de unificare cu România, considerând că o astfel de decizie le-ar justifica aspirațiile de independență. Evghenia Guţul, care a câștigat alegerile pentru funcția de başcan al Găgăuziei anul trecut, a fost membră a partidului prorus Şor, interzis în Republica Moldova.

Aceste declarații evidențiază tensiunile interne ale Republicii Moldova și complexitatea relațiilor dintre Chișinău și regiunea autonomă Găgăuzia, în contextul mai larg al relațiilor moldo-române și al influenței rusești în regiune.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;