Tensiuni în Zona de Securitate: Chișinău acuză forțele ruse de încălcarea angajamentelor în Transnistria

Tensiuni în Zona de Securitate: Chișinău acuză forțele ruse de încălcarea angajamentelor în Transnistria

Tensiunile între Chișinău și autoritățile separatiste din Transnistria escaladează pe fondul acuzațiilor aduse forțelor ruse de menținere a păcii de încălcare a angajamentelor asumate. Conform relatărilor din Ziarul Național din Chișinău și informațiilor publicate de Agerpres, militarii ruși au efectuat exerciții militare neautorizate la sfârșitul anului 2023, stârnind îngrijorarea localnicilor și atrăgând critici din partea delegației Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC).

Incidentele, care au avut loc în data de 22 decembrie 2023, au fost marcate de utilizarea armamentului și echipamentelor militare în afara punctelor de dislocare stabilite, fără notificarea prealabilă a CUC. Această acțiune a fost considerată o încălcare flagrantă a regulamentului și a fost denunțată printr-o declarație semnată de Sergiu Golovaci, liderul delegației Republicii Moldova și copreședinte al CUC.

Preocupările Chișinăului nu se opresc aici. Misiunea OSCE în Republica Moldova a întâmpinat obstacole în efectuarea monitorizării, fiind împiedicată să treacă prin infrastructura posturilor ilegale ale structurilor transnistrene. Întârzierile și restricțiile impuse echipei OSCE reprezintă o încălcare a mandatului său și subminează principiile de cooperare între OSCE și CUC, conform comunicatului emis de Misiunea OSCE.

Aceste evenimente ridică semne de întrebare cu privire la stabilitatea și securitatea în Zona de Securitate și evidențiază nevoia de dialog și respectare a acordurilor internaționale. În acest context tensionat, Sergiu Golovaci a fost reconfirmat în rolul de copreședinte al CUC, subliniind importanța continuării eforturilor de menținere a păcii și securității în regiune.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;