Tensiuni în Creștere: Transnistria Solicită Ajutorul Rusiei În Confruntarea cu Republica Moldova

Tensiuni în Creștere: Transnistria Solicită Ajutorul Rusiei În Confruntarea cu Republica Moldova

În contextul unor presiuni crescânde din partea Republicii Moldova, Transnistria, regiunea separatistă prorusă din estul țării, apelează la Rusia pentru protecție. Solicitarea a fost făcută oficial prin intermediul unei rezoluții adoptate de așa-numiții deputați transnistreni, care au cerut măsuri de protecție din partea Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei. Acest apel vine într-un moment în care peste 220.000 de cetățeni ruși locuiesc în regiunea disputată.

În timp ce Transnistria își exprimă nemulțumirea față de noile prevederi ale Codului Vamal impuse de Chișinău, care obligă agenții economici din stânga Nistrului să achite taxe vamale, fostul vicepremier pentru Reintegrare din Republica Moldova, Alexandru Flenchea, sugerează că acțiunile Tiraspolului nu vizează o schimbare reală a status quo-ului, ci mai degrabă exercitarea unei presiuni asupra guvernului moldovean.

Rusia, răspunzând la solicitarea Transnistriei, a afirmat că protejarea cetățenilor săi este o prioritate și că toate cererile vor fi examinate cu atenție. Totuși, în ciuda tensiunilor și a cererilor repetate ale Transnistriei, inclusiv un referendum din 2006, Moscova nu a recunoscut independența regiunii.

Situația din Transnistria este urmărită cu îngrijorare la nivel internațional, având în vedere proximitatea Republicii Moldova de Ucraina și de Uniunea Europeană. Declarațiile și acțiunile din regiune alimentează temerile privind o posibilă agresiune rusă și impactul acesteia asupra stabilității regionale.

Este clar că evoluțiile din Transnistria vor continua să fie un subiect de interes pentru comunitatea internațională, în special în contextul războiului din Ucraina și al aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;