Tensiuni în creștere între Chișinău și Moscova: Acuzații de anexare și apeluri la ajutorul Rusiei

Tensiuni în creștere între Chișinău și Moscova: Acuzații de anexare și apeluri la ajutorul Rusiei

Într-un context internațional încărcat, tensiunile dintre Republica Moldova și Rusia se intensifică pe fondul acuzațiilor lansate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și reacțiile autorităților de la Chișinău.

Serghei Lavrov a susținut recent la Forumul Diplomatic din Antalya că guvernul moldovean, pe care îl descrie ca fiind condus de cetățeni români, ar urma exemplul Ucrainei în încercarea de a desființa influența rusă și de a anexa Republica Moldova la România. Ministrul rus a acuzat Chișinăul de blocarea procesului de negociere în problema transnistreană, afirmând că actualele autorități moldovene încearcă să distrugă formatul de negociere „5+2”.

Reacția Republicii Moldova nu a întârziat să apară. Mihai Popșoi, ministrul moldovean al Afacerilor Externe, a replicat acuzațiilor lui Lavrov printr-o postare pe o rețea socială, subliniind că Rusia, care a atacat nejustificat vecinii și are un istoric de încălcări ale drepturilor omului, nu poate oferi decât „sânge și durere”. Popșoi a reamintit că în Republica Moldova, politicienii sunt aleși în alegeri libere și transparente și a accentuat orientarea europeană a țării, precum și valorile democratice pe care se fundamentează.

În paralel cu aceste schimburi de replici la nivel diplomatic, situația din regiunea separatistă transnistreană adaugă o nouă dimensiune a tensiunilor. Autoritățile transnistrene au votat o rezoluție care cere ajutorul Rusiei, invocând presiuni din partea Chișinăului și acuzând Moldova de „genocid”. Congresul deputaților din Tiraspol a făcut apel la Rusia pentru a proteja regiunea, în contextul în care pe teritoriul Transnistriei locuiesc peste 200.000 de cetățeni ruși.

Aceste evenimente reflectă o încordare crescândă între Chișinău și Moscova, cu potențialul de a destabiliza regiunea și de a complica și mai mult procesul de negociere pentru soluționarea conflictului transnistrean. În acest climat de incertitudine, comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile și speră într-o rezolvare pașnică a diferendelor.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;