Tensiuni în Creștere între Chișinău și Tiraspol: Transnistria Cere Ajutorul Rusiei

Tensiuni în Creștere între Chișinău și Tiraspol: Transnistria Cere Ajutorul Rusiei

În contextul tensiunilor crescânde dintre Republica Moldova și regiunea separatistă Transnistria, ultima a făcut apel la Rusia pentru "protecție" în fața a ceea ce Tiraspolul numește "presiuni sporite" din partea Chișinăului. Reacția Moscovei nu s-a lăsat așteptată, declarând că "protejarea intereselor populației din Transnistria, compatrioții noștri, este una dintre prioritățile noastre", conform Ministerului rus de Externe.

Această mișcare vine după ce congresul convocat la Tiraspol a emis o rezoluție în care solicită intervenția Rusiei, fără a specifica însă modalitatea prin care ar trebui să se manifeste acest ajutor. În ciuda acestui apel, rezoluția nu menționează o dorință de alipire la Federația Rusă, ci mai degrabă subliniază dorința de independență a regiunii.

Pe de altă parte, Chișinăul a respins acuzațiile și a subliniat că regiunea transnistreană beneficiază de politicile de pace și integrare economică cu Uniunea Europeană, care sunt avantajoase pentru toți cetățenii. În plus, oficialii moldoveni au negat existența unor pericole de escaladare și destabilizare a situației din regiune.

Tiraspolul a exprimat nemulțumire față de măsurile recente impuse de autoritățile moldovenești, inclusiv obligativitatea achitării taxelor vamale către bugetul Republicii Moldova, măsură care, potrivit ministrului economiei din Transnistria, a redus veniturile vamale ale regiunii cu 18%.

În acest climat de tensiuni geopolitice și acuzații reciproce, situația din Transnistria rămâne fragilă și continuă să fie un subiect de interes internațional, cu implicații directe asupra securității regionale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;