Românii și Aderarea la Schengen: Sondajul INSCOP Dezvăluie Opinia Publică

Românii și Aderarea la Schengen: Sondajul INSCOP Dezvăluie Opinia Publică

Un sondaj recent realizat de INSCOP Research reflectă opinia românilor cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. Potrivit studiului, majoritatea cetățenilor sunt convinși că țara noastră merită să fie parte integrantă a Schengen, cu toate că întâmpină rezistență din partea unor state membre.

Aproape două treimi dintre respondenți (60,1%) cred că România și-a îndeplinit toate condițiile necesare pentru a permite libera circulație prin granițele terestre, însă anumite interese economice ale statelor europene stau în calea unei aderări complete. Pe de altă parte, aproximativ 30% dintre români sunt de părere că țara noastră nu a îndeplinit încă toate criteriile, iar 9,8% nu au o opinie formată sau au preferat să nu răspundă.

Analiza demografică a sondajului arată că bărbații (67%) sunt mai înclinați să creadă în îndeplinirea criteriilor decât femeile (54%), iar convingerea este împărtășită în mod similar de tineri și persoanele mai în vârstă. De asemenea, nivelul de educație și veniturile influențează percepția asupra situației, cu un procent mai mare de optimiști în rândul celor cu studii superioare și venituri mari.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, subliniază frustrarea populației față de situația actuală, mai ales în contextul în care Austria este singura țară care încă blochează aderarea României la Schengen pe cale terestră. Cu toate acestea, majoritatea statelor membre și instituțiile europene și-au exprimat sprijinul pentru integrarea deplină a României.

Datele sondajului, colectate în perioada 12 - 20 aprilie prin interviuri telefonice, se bazează pe un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru populația României, cu o marjă de eroare de ± 2,95% la un grad de încredere de 95%.

Este evident că dorința românilor de a se bucura de drepturile oferite de Spațiul Schengen este puternică și susținută de convingerea că țara a făcut pașii necesari pentru aceasta. Cu toate acestea, aderarea completă rămâne un subiect sensibil, cu implicații politice și economice complexe.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;