Austria Continuă să Blocheze Aderarea României și Bulgariei la Schengen pentru Granițele Terestre

Austria Continuă să Blocheze Aderarea României și Bulgariei la Schengen pentru Granițele Terestre

Austria își reafirmă poziția fermă împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen în ceea ce privește granițele terestre, conform declarațiilor recente ale ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner. Deși România și Bulgaria au făcut progrese, aderând la Schengen pentru spațiile aerian și maritim, Austria susține că „controalele la frontierele terestre sunt încă necesare” și că „o includere completă în acest stadiu ar fi greșită”.

Oficialul austriac a punctat că problema nu este una specifică celor două țări, ci că întregul sistem european de migrație se confruntă cu dificultăți semnificative. Karner subliniază necesitatea unei protecții eficiente a granițelor externe ale Uniunii Europene și implementarea noului pact privind azilul și migrația, ca premisă pentru restabilirea libertății de circulație în UE.

În ciuda opoziției austriece, decizia oficială a Consiliului UE prevede că, începând cu 31 martie 2024, controalele la frontierele interne aeriene și maritime dintre România, Bulgaria și restul statelor membre vor fi ridicate. Totuși, Austria nu a elaborat un calendar specific pentru extinderea Schengen la granițele terestre, aceasta fiind responsabilitatea Comisiei Europene.

Ministerul de Externe al României a comunicat că, urmare a acestei decizii, cetățenii români vor beneficia de libertatea de circulație pe cale aeriană și maritimă în interiorul UE și în statele asociate Schengen. În contextul acestei evoluții, rămâne de văzut cum se vor desfășura negocierile ulterioare cu Austria pentru aderarea la Schengen cu granițele terestre.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;