România pe drumul către Schengen: Speranțe și obstacole în declarațiile Președintei Parlamentului European

România pe drumul către Schengen: Speranțe și obstacole în declarațiile Președintei Parlamentului European

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a adus în atenția publică o problemă cu care se confruntă cetățenii români de ani de zile: lipsa aderării României la spațiul Schengen. În timpul vizitei sale în România, Metsola a experimentat personal procedura de control la pașaport, reamintindu-i de frustrarea pe care fiecare român o simte în acest proces.

Roberta Metsola a subliniat că România a îndeplinit toate criteriile necesare încă din 2011 și că țara a fost "ținută ostatică" pentru o perioadă îndelungată. Mesajul său pentru cetățenii români a fost unul de solidaritate și sprijin din partea Parlamentului European, care a pledat constant pentru accesul deplin al României la drepturile ce decurg din apartenența la Schengen.

În contextul Congresului Partidului Popular European (PPE) care a avut loc la București, s-a discutat despre posibilitatea de a convinge Austria, una dintre țările care s-au opus aderării României la Schengen, să-și schimbe poziția. Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a anunțat că delegația austriacă nu a votat împotriva manifestului electoral al PPE, care cere aderarea României la spațiul Schengen cât mai curând posibil.

Cu toate acestea, presa austriacă a relatat că există încă reticențe din partea Austriei, ceea ce ar putea îngreuna procesul de aderare. Totuși, președinta Parlamentului European se arată "prudent de încrezătoare" că se va ajunge la un consens și că toate țările membre vor sprijini aderarea României și Bulgariei la Schengen.

În concluzie, declarațiile lui Roberta Metsola aduc un val de speranță pentru cetățenii români care așteaptă cu nerăbdare eliminarea barierelor de călătorie în cadrul Uniunii Europene. Cu o președinție belgiană încrezătoare în negocieri și cu un PPE unit la București, drumul către Schengen pentru România pare mai deschis ca oricând.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;