Partidul Popular Austriac se opune extinderii Schengen și energiei nucleare la Congresul PPE de la București

Partidul Popular Austriac se opune extinderii Schengen și energiei nucleare la Congresul PPE de la București

În contextul Congresului Partidului Popular European (PPE) desfășurat la București, Partidul Popular Austriac (ÖVP), condus de cancelarul austriac Karl Nehammer, și-a exprimat opoziția față de anumite puncte din manifestul PPE. Secretarul general al ÖVP, Christian Stocker, a subliniat că partidul nu poate accepta energia nucleară și este împotriva eliminării motoarelor cu combustie internă, precum și a extinderii Spațiului Schengen, în special în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei.

Stocker a declarat că, deși manifestul conține propuneri valoroase, există linii roșii pe care partidul său nu le poate trece. În special, ÖVP consideră că sistemul Schengen este defect și necesită reparații înainte de a se discuta despre extinderea acestuia. Această poziție vine în contextul în care PPE dorește să includă în manifestul său electoral solicitarea de aderare deplină a României și Bulgariei la Schengen.

Pe lângă dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, Congresul PPE de la București a fost și locul unde Ursula von der Leyen a fost validată drept candidat pentru președinția Comisiei Europene. Între timp, Consiliul Uniunii Europene a votat în decembrie 2023 admiterea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând cu martie 2024, fără a stabili însă un calendar clar pentru aderarea cu granițele terestre.

Poziția Austriei este esențială, deoarece deciziile în UE se iau prin unanimitate. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a indicat că Austria dorește să evalueze cum funcționează aderarea parțială la Schengen înainte de a lua în considerare următorii pași.

În concluzie, poziția fermă a ÖVP subliniază diferențele de opinie în cadrul PPE și arată cât de complexe sunt negocierile și deciziile politice la nivelul Uniunii Europene.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;