Creșterea violenței în Pakistan înaintea alegerilor generale: Candidați uciși și atacuri armate

Creșterea violenței în Pakistan înaintea alegerilor generale: Candidați uciși și atacuri armate

Cu doar câteva zile înainte de alegerile generale din Pakistan, programate pentru 8 februarie, violența electorală a atins un nivel alarmant. Rehan Zeb Khan, un candidat independent afiliat la partidul Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), a fost împușcat mortal în timp ce-și făcea campanie în provincia Khyber Pakhtunkhwa. Acesta nu este un caz izolat, ci parte a unei serii de atacuri care au vizat candidați și partide politice, sporind temerile legate de siguranța procesului electoral.

Atacul care i-a curmat viața lui Rehan Zeb Khan a fost revendicat de ISIS-K, marcând o intensificare a violenței politice. Într-un alt incident separat, Malik Kaleem Ullah, un alt candidat independent, a fost de asemenea ucis în luna ianuarie. Aceste asasinate cu țintă precisă sunt un semn clar al instabilității politice din regiune.

Mai mult, în aceeași zi, reședințele și birourile mai multor candidați din Partidul Popular Pakistanez și biroul electoral al Ligii Musulmane Pakistaneze au fost atacate în provincia Balochistan. Aceste evenimente au dus la rănirea a cel puțin 15 persoane și au fost parțial revendicate de Armata de Eliberare a Balucistanului, un grup militant separatist.

Răspunsul autorităților a fost convocarea unei reuniuni de urgență de către Comisia Electorală din Pakistan pentru a discuta despre situația securității, iar armata pakistaneză a analizat posibilitatea desfășurării forțelor pentru asistență în timpul alegerilor. În ciuda acestor măsuri, incertitudinea planează asupra procesului electoral.

Evenimentele recente survin într-un context politic deja tensionat, în care fostul prim-ministru Imran Khan a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru divulgarea unor secrete de stat, iar Shah Mahmood Qureshi, fost ministru al Afacerilor Externe, a primit de asemenea o pedeapsă de închisoare.

În acest climat de nesiguranță, Comisia Electorală a declarat ziua alegerilor drept sărbătoare publică, în încercarea de a încuraja participarea cetățenilor la vot. Cu toate acestea, întrebarea rămâne: cât de liber și echitabil poate fi procesul electoral într-o atmosferă dominată de frică și violență?

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;