Stânga franceză formează un nou front popular înaintea alegerilor legislative anticipate

Stânga franceză formează un nou front popular înaintea alegerilor legislative anticipate

Partidele de stânga din Franța, inclusiv Partidul Socialist (PS), Verzii, Comuniștii și Franța Nesupusă (LFI), au anunțat vineri crearea unui "Nou Front Popular" pentru a participa la alegerile legislative anticipate programate pentru 30 iunie-7 iulie. Această mișcare vine ca răspuns la convocarea unui scrutin anticipat de către președintele Emmanuel Macron și la succesul recent al partidului de extremă dreapta Rassemblement National (RN) condus de Marine Le Pen.

Alianța stângii promite abrogarea unei reforme nepopulare a pensiilor inițiată de Macron, creșterea salariului minim și introducerea unui impozit pe avere. De asemenea, își propun să stimuleze măsurile de combatere a schimbărilor climatice și să reformeze politica agricolă a Uniunii Europene. În privința conflictului din Orientul Mijlociu, partidele au căzut de acord să califice un atac recent drept "masacru terorist al Hamas" și să facă apel la încetarea imediată a focului în Gaza.

Raphaël Glucksmann, liderul unei liste susținute de socialiști, a subliniat că alianța este esențială pentru a preveni o victorie a extremei drepte. Totuși, rămâne neclar cine va conduce Frontul Popular și cine va fi candidatul pentru postul de prim-ministru, cu Glucksmann excluzându-l pe Jean-Luc Mélenchon, liderul LFI.

Pe de altă parte, Marine Le Pen a vorbit despre formarea unui "guvern de unitate națională" în cazul unei victorii a RN, iar Jordan Bardella, liderul partidului, ar putea deveni prim-ministru. Între timp, partidul de centru-dreapta Les Républicains (LR) se confruntă cu lupte interne după o alianță surpriză cu RN anunțată de liderul Éric Ciotti.

În contextul alegerilor, Rusia urmărește atent desfășurarea evenimentelor, cu Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, declarând că așteaptă al doilea tur, în timp ce alți oficiali ruși au comentat rezultatele în contextul sprijinului francez pentru Ucraina. Președintele RN, Jordan Bardella, a asigurat că sprijinul pentru Ucraina nu va fi pus în discuție, în ciuda victoriei partidului său.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;