Românii își doresc un Președinte independent și de dreapta, arată sondajul INSCOP

Românii își doresc un Președinte independent și de dreapta, arată sondajul INSCOP

Un sondaj recent INSCOP arată că peste jumătate dintre români ar prefera ca viitorul președinte al țării să fie o persoană independentă, fără afilieri de partid. Mai exact, 55% dintre respondenți sunt în favoarea unui candidat independent, în timp ce 36,1% ar opta pentru un membru al unui partid politic. Această tendință subliniază o dorință crescută pentru schimbare și independență în cadrul conducerii naționale.

Pe spectrul politic, 50,4% dintre participanții la sondaj preferă un președinte de dreapta, comparativ cu 20,7% care ar vrea un președinte de stânga. Votanții Alianței Dreapta Unită, PNL și AUR, precum și locuitorii din București, se numără printre cei care își exprimă preferința pentru un lider de dreapta.

În ceea ce privește caracteristicile personale ale viitorului președinte, sondajul indică o divizare aproape egală între cei care ar vrea un președinte mai tânăr, chiar dacă este lipsit de experiență (46,8%), și cei care ar prefera un președinte mai vârstnic, dar cu experiență (48,9%). Interesant este că femeile, tinerii sub 30 de ani și cei cu venituri mai reduse sunt mai înclinați să sprijine un candidat independent, în timp ce bărbații și cei cu educație primară ar alege mai degrabă un membru al unui partid.

Și în privința genului președintelui, opiniile sunt împărțite: 53,8% dintre respondenți ar prefera un bărbat, în timp ce 31% ar vedea cu ochi buni o femeie în funcția de președinte.

Din perspectiva candidaților potriviți din partea partidelor, sondajul a scos la iveală câteva preferințe: Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și George Simion (AUR) sunt considerați cei mai potriviți pentru o candidatură la președinție din partea formațiunilor lor. În cazul Alianței Dreapta Unită, Cătălin Drulă este văzut ca o opțiune potrivită.

Sondajul INSCOP, realizat la comanda News.ro, a fost efectuat în perioada 16 - 24 ianuarie prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1.100 de persoane, reflectând diversitatea socio-demografică a populației României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, cu un grad de încredere de 95%.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;