Divizare în opinia românilor: Alegerile din 2024, comasate sau separate?

Divizare în opinia românilor: Alegerile din 2024, comasate sau separate?

Un sondaj recent realizat de INSCOP Research la comanda News.ro aduce în lumina reflectoarelor o divizare în rândul populației României cu privire la modul de organizare a alegerilor din anul 2024. Conform studiului, aproape jumătate dintre cetățeni (49,4%) se exprimă în favoarea desfășurării separate a scrutinurilor electorale, în timp ce un procent apropiat, de 46,6%, ar prefera comasarea acestora.

Dezbaterile aprinse pe această temă reflectă diferențele de opinie între diversele segmente demografice. De exemplu, votanții partidelor majore, tinerii sub 45 de ani și locuitorii din marile centre urbane pun un accent deosebit pe importanța alegerilor prezidențiale. În contrast, persoanele între 45 și 60 de ani sau locuitorii din orașele mai mici consideră alegerile locale ca fiind de o importanță mai mare.

Când vine vorba de comasarea alegerilor, mai mult de trei sferturi dintre susținătorii acestei idei ar agrea ca primul tur al alegerilor prezidențiale să coincidă cu alegerile locale sau parlamentare, un scenariu care amintește de practica electorală dinainte de anul 2004.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, subliniază că alegerile prezidențiale sunt percepute ca fiind cele mai influente și că rezultatul acestora va avea un impact semnificativ asupra celorlalte scrutine. În ciuda divizării de opinii, este evident că decizia finală privind comasarea sau separarea alegerilor va avea un impact major asupra peisajului politic românesc.

Sondajul a fost efectuat prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1.100 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României. Marja de eroare a datelor este de ±2,95% la un grad de încredere de 95%.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;