SUA, Canada și Regatul Unit avertizează despre tentativele Kremlinului de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Regatul Unit avertizează despre tentativele Kremlinului de a influența alegerile din Republica Moldova

Guvernele Statelor Unite ale Americii, Canadei și Regatului Unit au emis o declarație comună în care avertizează despre eforturile Kremlinului de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programate pentru toamna anului 2024. Conform declarației, Rusia ar încerca să susțină candidați de încredere și să folosească tactici de dezinformare și propagandă pentru a alimenta tensiuni în societatea moldovenească.

Autoritățile occidentale susțin că există planuri ale Kremlinului de a provoca proteste în cazul în care un candidat pro-rus nu câștigă alegerile. În sprijinul Republicii Moldova, sancțiuni au fost impuse împotriva persoanelor și entităților care încearcă să submineze instituțiile democratice ale țării. Informații detaliate au fost furnizate partenerilor moldoveni pentru a investiga și împiedica planurile Rusiei.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a exprimat recunoștința țării sale pentru sprijinul internațional și a subliniat că încercările de subminare a suveranității Moldovei nu vor avea succes. De asemenea, a fost menționat că fostul șef al armatei moldovene a fost informator pentru un colonel rus din GRU, oferind informații despre situația politică de la Chișinău.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 20 octombrie 2024, ocazie cu care se va desfășura și un referendum constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană, inițiat de președinta Maia Sandu.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;