Parlamentul Moldovei denunță "genocidul" rusesc în Ucraina în ciuda boicotului opoziției proruse

Parlamentul Moldovei denunță "genocidul" rusesc în Ucraina în ciuda boicotului opoziției proruse

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație prin care califică acțiunile Rusiei în Ucraina drept "genocid", în special referindu-se la tratamentul aplicat copiilor din zonele ocupate. Declarația a fost susținută de 60 de deputați din totalul de 101, în timp ce partidele de opoziție proruse nu au participat la vot.

Vicepreședintele parlamentului, Doina Gherman, a prezentat datele privind copiii ucişi sau dispăruţi în conflict și a menționat că aproape 20.000 de copii au fost duși în Rusia, conform cifrelor oferite de guvernul ucrainean. Deputați independenți și membri ai Blocului „Victorie” au criticat inițiativa, invocând standarde duble și solicitând prudență în utilizarea termenului de genocid.

Parlamentul de la Chișinău a reiterat angajamentul de a oferi asistență ucrainenilor refugiați și de a asigura accesul la educație și păstrarea identității naționale pentru copiii refugiați din Ucraina. Documentul face parte dintr-un val de declarații similare adoptate de parlamente din întreaga lume, inclusiv Parlamentul European și parlamentele naționale ale unor state precum SUA și Canada.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin în martie 2023, legat de transferul forțat de copii în Rusia. Republica Moldova se alătură astfel unui cor internațional de condamnare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;