Noul Președinte al Taiwanului Solicită Chinei Să Renunțe la Intimidări în Discursul de Învestitură

Noul Președinte al Taiwanului Solicită Chinei Să Renunțe la Intimidări în Discursul de Învestitură

Lai Ching-te, noul președinte al Taiwanului, a cerut Chinei să pună capăt intimidărilor politice și militare în discursul său de învestitură, după ce a depus jurământul la palatul prezidențial din Taipei. În cadrul ceremoniei, care a fost marcată de difuzarea de imagini video oficiale, Lai a îndemnat Beijingul să colaboreze pentru menținerea păcii și stabilității în regiunea Strâmtorii Taiwan și să contribuie la "eliberarea lumii de teama războiului".

Lai, membru al Partidului Democratic Progresist (PDP) și cunoscut pentru poziția sa de promotor al independenței Taiwanului, a fost descris ca fiind pragmatic. În ciuda susținerii statu-quo-ului, el este considerat de Beijing un "separatist periculos". În timpul mandatului predecesorului său, Tsai Ing-wen, relațiile între Taipei și Beijing s-au deteriorat, iar dialogul direct a fost întrerupt din 2016.

La ceremonia de învestitură au participat 51 de delegații străine, inclusiv din SUA, Japonia și Canada. Taiwanul, care caută recunoaștere diplomatică mai largă, are în prezent doar 12 aliați internaționali. Pe plan intern, Lai se confruntă cu pierderea majorității parlamentare de către PDP, fapt ce ar putea îngreuna implementarea reformelor propuse, precum majorarea salariilor, reducerea importurilor și creșterea numărului de locuințe sociale.

La finalul ceremoniei, președintele Lai și vicepreședinta Hsiao Bi-khim, fostă ambasadoare de facto a Taiwanului în Statele Unite, au participat la un moment de celebrare prin cântec și dans alături de artiști și participanți.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;