Situația Oligarhului Ilan Șor: Fugitiv în Rusia și Confruntat cu Justiția Moldoveană

Situația Oligarhului Ilan Șor: Fugitiv în Rusia și Confruntat cu Justiția Moldoveană

Oligarhul Ilan Șor, cunoscut pentru implicarea sa în scandalul „Frauda bancară” din Republica Moldova, continuă să se afle la Moscova, unde a găsit refugiu după ce a fugit din țara sa în vara anului 2019. Condamnat la 15 ani de închisoare, Șor pare să se bucure de un soi de imunitate în Rusia, în ciuda eforturilor autorităților moldovene de a-l aduce în fața justiției.

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a confirmat că Ilan Șor nu a părăsit Federația Rusă din 25 martie și că răspunsurile Moscovei cu privire la cooperarea în acest caz sunt evazive. Deși există acorduri și tratate internaționale care ar trebui să faciliteze extrădarea lui Șor, Federația Rusă se bazează pe prevederile articolului 3 din Constituția Interpol pentru a justifica lipsa de acțiune, invocând interdicția asupra oricărei intervenții cu caracter politic.

În timp ce autoritățile moldovenești descriu cooperarea cu Rusia ca fiind în general bună în domeniul extrădărilor, cazul lui Șor pare să fie o excepție notabilă. În aprilie 2023, Curtea de Apel de la Chișinău a emis o condamnare severă împotriva lui Șor și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei moldovenești, o decizie pe care oligarhul a respins-o ca fiind politic motivată.

Pe lângă problemele legale, Ilan Șor este de asemenea sancționat de SUA, Marea Britanie, Canada și UE pentru presupuse legături cu Kremlinul și încercări de a destabiliza Republica Moldova. Cu toate acestea, el pare să fie în siguranță în Rusia, unde și-a exprimat chiar intenția de a se stabili definitiv, alături de soția sa, cântăreața Jasmin, și copiii lor.

Acest caz evidențiază dificultățile întâmpinate în aplicarea legii internaționale și cooperarea judiciară în cazul unor figuri influente care beneficiază de protecție în anumite jurisdicții. Între timp, Ilan Șor rămâne o figură controversată, acuzată de implicare în fraude bancare masive și de activități politice destabilizatoare în Republica Moldova.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;