Situația Ostaticilor Israelieni în Gaza: Hamas Amenință și Israelul Răspunde

Situația Ostaticilor Israelieni în Gaza: Hamas Amenință și Israelul Răspunde

La 100 de zile de la începutul conflictului dintre Hamas și Israel, tensiunile continuă să crească odată cu publicarea unui videoclip tulburător de către gruparea islamistă Hamas. Înregistrarea video, care a fost distribuită duminică, arată trei ostatici israelieni - Noa Argamani (26 de ani), Yossi Sharabi (53 de ani) și Itai Svirsky (38 de ani) - cerând guvernului lor să pună capăt ofensivei militare și să negocieze eliberarea lor.

Hamas a declarat că a pierdut contactul cu unii dintre ostatici în urma bombardamentelor israeliene asupra Gaza și a sugerat că aceștia ar fi putut fi uciși în atacuri. Într-un act de război psihologic, gruparea a amenințat că va executa ostaticii ca represalii pentru atacurile militare israeliene, o amenințare care a fost luată în serios la începutul conflictului.

Israelul, pe de altă parte, a adoptat o poziție de rezervă față de mesajele publice ale Hamas, refuzând să răspundă direct la aceste tactici. Cu toate acestea, Hagar Mizrahi, un oficial medico-legal din cadrul Ministerului israelian al Sănătății, a indicat că autopsiile efectuate pe ostaticii uciși și recuperați nu susțin afirmația Hamas că aceștia ar fi murit în urma bombardamentelor.

Deși Israelul recunoaște riscurile pe care ofensiva sa le presupune pentru ostatici, autoritățile subliniază că se iau măsuri de precauție pentru a minimiza aceste riscuri. Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al șefului forțelor armate israeliene, a menționat că operațiunile militare sunt adaptate în funcție de amenințări și de prezența ostaticilor pe teren.

Din cele aproximativ 240 de persoane capturate de Hamas în timpul unui val de crime transfrontaliere din 7 octombrie, care a declanșat războiul, aproximativ jumătate au fost eliberate în cadrul unui armistițiu din noiembrie. În prezent, se raportează că 132 de ostatici au rămas în Gaza, dintre care 25 au decedat în captivitate.

Comunitatea internațională urmărește cu îngrijorare evoluția situației, iar mesajul video recent al Hamas a reînnoit apelurile pentru o soluție pașnică și pentru protecția drepturilor omului în regiune.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;