UE Solicită Armistițiu în Fâșia Gaza, dar Rusia și China Blochează Inițiativa SUA la ONU

UE Solicită Armistițiu în Fâșia Gaza, dar Rusia și China Blochează Inițiativa SUA la ONU

În contextul escaladării tensiunilor din Fâșia Gaza, Uniunea Europeană a cerut o pauză umanitară imediată, cu speranța de a facilita un armistițiu permanent și de a îmbunătăți situația umanitară gravă din regiune. Într-o declarație făcută la summitul UE de la Bruxelles, liderii europeni și-au exprimat îngrijorarea profundă față de pierderile de vieți omenești și au subliniat necesitatea asistenței umanitare neîntrerupte.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a întreprins un turneu în Orientul Mijlociu pentru a promova un armistițiu permanent, întâlnindu-se cu oficiali israelieni de rang înalt, inclusiv cu premierul Benjamin Netanyahu și cu Benny Gantz, membru al Cabinetului de război și lider al opoziției. Cu toate acestea, Blinken a avertizat că o ofensivă majoră în orașul Rafah ar constitui o eroare și ar putea duce la un dezastru umanitar.

Eforturile Statelor Unite de a media conflictul au întâmpinat opoziție la nivel internațional, după ce Rusia și China au folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU propusă de SUA. Rezoluția viza un armistițiu imediat și condiționat de eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de grupările militante Hamas și Jihadul Islamic. În ciuda sprijinului majoritar, rezoluția a fost respinsă, cu Rusia și China argumentând că textul este insuficient și ipocrit, fără a solicita direct încetarea ostilităților.

Această situație evidențiază dificultățile de a ajunge la un consens internațional în privința conflictului din Gaza și subliniază complexitatea geopolitică a regiunii. Comunitatea internațională rămâne divizată în abordarea acestei crize, cu implicații profunde pentru populația civilă afectată de conflict.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;