Polonia și Grecia solicită crearea unui scut antiaerian comun în Uniunea Europeană

Polonia și Grecia solicită crearea unui scut antiaerian comun în Uniunea Europeană

Premierii Poloniei și Greciei, Donald Tusk și Kyriakos Mitsotakis, au adresat o scrisoare comună președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cerând Uniunii Europene să dezvolte un scut antiaerian pentru a consolida apărarea continentului în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. "Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra ei va fi sigur", au declarat cei doi lideri, subliniind nevoia de a răspunde vulnerabilităților majore ale securității europene.

Propunerea vine într-un moment în care statele membre UE se confruntă cu dificultăți în a finanța dezvoltarea industriei de apărare, o prioritate accentuată de invazia rusă în Ucraina din februarie 2022. Von der Leyen a menționat solicitarea în timpul unei dezbateri la Bruxelles, sugerând ca viitoarea Comisie Europeană, care va fi formată după alegerile din iunie, să inițieze proiecte comune în acest domeniu.

Incidente recente în care spațiul aerian al Poloniei și României, ambele vecine cu Ucraina, a fost traversat de rachete sau drone, au evidențiat slăbiciunile apărării antiaeriene ale blocului comunitar. Tusk și Mitsotakis intenționează să își prezinte propunerea la următorul summit al celor 27 de state membre, planificat pentru luna iunie.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;