Exerciții NATO în Marea Neagră și Intervenții Prompte Contra Minelor Marine

Exerciții NATO în Marea Neagră și Intervenții Prompte Contra Minelor Marine

În contextul tensiunilor geopolitice crescute și al conflictului din Ucraina, NATO intensifică pregătirea militară în Marea Neagră. Exercițiul Sea Shield 2024 a demonstrat capacitatea Alianței de a răspunde rapid la amenințările maritime, inclusiv la pericolul minelor marine. La bordul vânătorului de mine M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, cea mai nouă navă din Flota României, s-au antrenat peste 2.200 de militari, dintre care aproape 400 străini.

Forțele Navale Române au fost implicate în neutralizarea a 95 de mine marine de la începutul conflictului în Ucraina. Ultima intervenție a avut loc în luna martie, când o mină a fost dezamorsată în apropierea stațiunii Costinești. Pericolul minelor în derivă este tratat cu maximă seriozitate, iar pregătirea pentru astfel de intervenții este complexă și riguroasă.

Vânătorul de mine M270 este echipat cu tehnologie de ultimă generație, fiind aproape nedetectabil de minele acustice datorită sistemului său de propulsie hibrid și construcției din materiale amagnetice. Nava dispune de sonar de mare definiție, sistem de management al luptei și drone subacvatice telecomandate pentru detectarea și neutralizarea minelor.

La Sea Shield 24 au participat 12 state aliate, inclusiv Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și SUA. Exercițiile au inclus scenarii de detecție și neutralizare a imitatorilor de mine, precum și respingerea acțiunilor asimetrice și inamice.

Această pregătire este crucială pentru securitatea regională, în special în contextul în care Marea Neagră a fost un teatru de conflict istoric și continuă să fie un punct fierbinte geopolitic. Capacitatea Alianței de a răspunde rapid și eficient la amenințările subacvatice este esențială pentru menținerea libertății și siguranței navigației în regiune.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;