Patru state europene neutre caută consolidarea relațiilor cu NATO în contextul tensiunilor crescute

Patru state europene neutre caută consolidarea relațiilor cu NATO în contextul tensiunilor crescute

Într-o Europă zguduită de incertitudini securitare, patru națiuni europene cunoscute pentru tradiția lor de neutralitate - Austria, Elveția, Irlanda și Malta - își exprimă dorința de a întări legăturile cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Această mișcare vine ca răspuns la agresiunea rusă în Ucraina, care a schimbat dinamica securității pe continent.

Diplomații din aceste patru țări, grupate sub acronimul WEP4, au transmis NATO o scrisoare în decembrie anul trecut, cerând "extinderea" relațiilor. Scrisoarea subliniază deteriorarea situației de securitate și volatilitatea acesteia, motiv pentru care WEP4, deja parteneri apropiați ai NATO, doresc să consolideze cooperarea militară. Printre propunerile avansate se numără desfășurarea de exerciții militare comune suplimentare și un acces privilegiat la documente și informații ale Alianței.

Austria, cu o istorie îndelungată de neutralitate, a confirmat că, deși nu creează securitate, nu are în plan să adere la NATO, menținându-și poziția neutră. În ciuda acestui fapt, Austria colaborează cu NATO din 1995 prin intermediul "Parteneriatului pentru Pace" și, la fel ca și celelalte țări WEP4, vede în această colaborare un răspuns la "vântul geopolitic" tot mai aspru.

Neutralitatea Austriei datează din 1955, când Tratatul de stat austriac a restabilit Austria ca stat suveran și a impus neutralitatea ca o condiție pentru retragerea forțelor de ocupație. În contrast cu Finlanda și Suedia, care au optat pentru aderarea la NATO în urma conflictului ucrainean, Austria și Elveția au neutralitatea ancorată în tratate internaționale obligatorii.

În timp ce Austria este activă în medierea conflictelor internaționale și contribuie la misiunile ONU de menținere a păcii, Elveția menține o poziție mai rezervată, evitând să semneze sancțiuni economice și să participe la politica externă sau de securitate a UE. Cu toate acestea, Elveția a anunțat că va găzdui o conferință pentru pace în Ucraina în luna iunie, subliniind rolul său în facilitarea dialogului.

În concluzie, în timp ce WEP4 își reafirmă neutralitatea, ele caută să navigheze printr-un peisaj geopolitic schimbat, căutând un echilibru între tradiția lor de neutralitate și necesitatea unei securități sporite în fața amenințărilor actuale.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;