România își actualizează Strategia Energetică pentru 2025-2035 în contextul schimbărilor geopolitice și climatice
Ministerul Energiei a lansat în consultare publică o nouă versiune revizuită a Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035, cu perspectiva anului 2050. Acest demers vine la aproape patru ani de la ultima strategie propusă și în contextul schimbărilor majore aduse de războiul din Ucraina și necesitatea tranziției verzi.
Documentul programatic definește viziunea și obiectivele fundamentale pentru dezvoltarea sectorului energetic național, respectând reperele naționale, europene și globale. Strategia revizuită propune șase obiective fundamentale, de la securitate energetică și eficiență, până la digitalizare și securitate cibernetică, cu scopul de a alinia sectorul energetic la obiectivele comunitare de atingere a neutralității climatice până în 2050.
Proiectul anterior nu a fost concretizat în urma anulării avizului de mediu emis în 2020, care a fost atacat în instanță și anulat definitiv în 2024. Noua strategie energetică se concentrează pe atingerea unor ținte ambițioase, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu 89% în 2035 și cu 99% în 2050 față de nivelul din 1990. De asemenea, se urmărește o pondere a energiei din surse regenerabile de 41,1% în 2035 și de 86,1% în 2050.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că strategia a fost elaborată fără consultanță externă și fără costuri pentru bugetul de stat. Publicul interesat și actorii din domeniu sunt invitați să participe la consultarea publică a documentului și la evenimentele de consultare ce vor fi anunțate.
Strategia Energetică a României este acum supusă dezbaterii publice până pe 13 iulie și, după primirea avizelor necesare, va fi propusă pentru aprobare de către Guvern.
Citește și:
România își consolidează finanțele verzi prin emisiunea de obligațiuni cu succes istoric
România își ia rămas bun de la Dinu Săraru, un titan al culturii naționale
România Își Intensifică Lupta împotriva Traficului de Droguri la Nivel Global