Coridele se Întorc în Ciudad de Mexico: Tradiție sau Controversă?

Coridele se Întorc în Ciudad de Mexico: Tradiție sau Controversă?

După o pauză forțată de aproape doi ani și multiple dispute juridice, coridele își vor relua locul în inima culturii mexicane. Începând cu data de 28 ianuarie, strigătele de „Ole!” vor răsuna din nou în arenele din Ciudad de Mexico, care pot aduna până la 50.000 de spectatori, marcând revenirea uneia dintre cele mai emblematice și, în același timp, divizive tradiții.

Decizia de reîncepere a coridelor vine în urma unei hotărâri a Curții Supreme din Mexic, care a anulat pe 6 decembrie 2023 interdicția impusă de un judecător federal în iunie 2022. Această interdicție a fost rezultatul unei plângeri depuse de organizația pentru drepturile animalelor, Justicia Justa. Cu toate acestea, Curtea Supremă nu s-a pronunțat încă asupra fondului chestiunii, ci doar asupra aspectelor tehnice ale cazului.

Mario Zulaica, directorul arenelor și el însuși matador, a subliniat importanța economică și culturală a coridelor, care generează venituri de sute de milioane de dolari și zeci de mii de locuri de muncă. În plus, coridele sunt o parte integrantă a patrimoniului mexican, o tradiție care își are rădăcinile în cucerirea spaniolă din secolul al XVI-lea.

Toreadoarea mexicană Paola San Roman și toreadorul Joselito Adame, care a suferit un accident grav în timpul unei lupte cu tauri, sunt doar câteva dintre numele care vor marca revenirea coridelor în Ciudad de Mexico. Președintele Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, a sugerat chiar posibilitatea unei consultări populare pentru a decide viitorul acestei practici.

În timp ce patru din cele 32 de state mexicane au interzis deja spectacolele cu tauri, și în alte părți din America Latină se poartă dezbateri aprinse pe această temă. În Europa, coridele sunt încă permise în anumite regiuni din Portugalia, Spania și Franța, unde sunt considerate o tradiție locală neîntreruptă.

Este clar că revenirea coridelor în Ciudad de Mexico nu este doar o victorie pentru susținătorii acestei tradiții, ci și un nou capitol în controversa globală privind drepturile animalelor și practicile culturale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;