Argentina Își Întărește Parteneriatul Global cu NATO în Contextul Politicii Externe Reformate
Argentina face pași importanți pe scena internațională prin solicitarea de a deveni partener global al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), marcând o schimbare semnificativă în politica sa externă. Ministrul apărării, Luis Petri, a întâlnit secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Bruxelles, unde a înaintat scrisoarea prin care Argentina își exprimă dorința de a colabora mai strâns cu Alianța.
Această mișcare vine în urma deciziei guvernului condus de președintele Javier Milei de a renunța la aderarea la grupul BRICS și de a-și reorienta politica externă spre consolidarea legăturilor cu Statele Unite și Israel. Argentina a confirmat de asemenea achiziția a 24 de avioane de luptă F-16 din Danemarca, cu aprobarea SUA, semn al angajamentului său pentru modernizarea și consolidarea forțelor armate în conformitate cu standardele NATO.
Citește și:
Cristian Popescu Piedone ripostează după acuzațiile ANI și promite acțiuni legale
Spania Recheamă Ambasadorul din Argentina în Urmă Comentariilor Președintelui Javier Milei
Partenerii globali ai NATO sunt țări care cooperează cu Alianța în domenii precum schimbul de informații și participarea la exerciții militare, fără a avea statutul de membri plini, restricție impusă de Tratatul fondator al NATO care acceptă doar state europene ca membri. Printre actualii parteneri globali se numără Australia, Columbia, Irak, Japonia, Mongolia, Noua Zeelandă, Pakistan și Coreea de Sud.
Reacția Rusiei la această inițiativă a Argentinei a fost una de regret, exprimată de vice-ministrul rus de externe, Serghei Riabkov, care a menționat că această decizie nu va aduce mai multă securitate, ci va crea noi forme de dependență față de SUA. Cu toate acestea, Moscova nu intenționează să-și schimbe relațiile cu Buenos Aires în lumina acestor evenimente.
Această evoluție a relațiilor externe ale Argentinei subliniază dorința țării de a juca un rol mai activ și mai aliniat cu Occidentul pe scena politică mondială, în special în domeniul securității și apărării.
Citește și: