Adio, Ingenuity: Elicopterul NASA care a deschis cerul pe Marte își încheie misiunea

Adio, Ingenuity: Elicopterul NASA care a deschis cerul pe Marte își încheie misiunea

După aproape trei ani de explorare aeriană fără precedent, elicopterul Ingenuity al NASA își ia adio de la zborurile pe Marte. Acest pionier al aviației interplanetare a întâmpinat o defecțiune serioasă la una dintre elicele sale în timpul celui de-al 72-lea zbor, punând capăt unei misiuni care a depășit toate așteptările.

Ingenuity, atașat inițial de rover-ul Perseverance, a fost destinat să demonstreze că zborul controlat este posibil în atmosfera subțire a Planetei Roșii. Lansat cu scopul de a efectua doar cinci zboruri experimentale, micul elicopter a zburat de 72 de ori, acumulând peste două ore în aer și parcurgând distanțe de 14 ori mai lungi decât era planificat.

Bill Nelson, administratorul NASA, a subliniat importanța istorică a misiunii, declarând că Ingenuity a ajutat agenția să facă "posibilul imposibil". Cu o greutate de doar 1,8 kg, elicopterul a zburat la altitudini de până la 24 de metri și a parcurs aproximativ 17 kilometri.

În ciuda succeselor sale, Ingenuity a întâmpinat dificultăți majore în timpul iernii marțiene și a supraviețuit prin menținerea căldurii cu panouri solare care îi încărcau bateriile. Totuși, defecțiunea recentă a elicei a redus capacitatea de zbor a aparatului, iar echipa de la NASA a confirmat că nu mai poate zbura.

În timp ce rover-ul Perseverance continuă să exploreze Marte, Ingenuity va rămâne un simbol al inovației și curajului în explorarea spațială. Agenția spațială americană lucrează deja la noi proiecte de vehicule zburătoare, cum ar fi misiunea Dragonfly, care va explora luna lui Saturn, Titan.

Deși misiunea sa s-a încheiat, Ingenuity a deschis calea pentru viitoarele zboruri în sistemul nostru solar și a demonstrat că cerul nu mai este limita în explorarea spațială.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;