Tensiuni în MAI: Sindicatul Europol acuză presiuni politice și avertizează despre un posibil nou "10 august"

Tensiuni în MAI: Sindicatul Europol acuză presiuni politice și avertizează despre un posibil nou "10 august"

În contextul protestelor fermierilor și transportatorilor, care au avut loc în ultima perioadă în București și în alte orașe din țară, Sindicatul Europol a emis acuzații serioase la adresa conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Conform declarațiilor sindicatului, polițiștii și jandarmii au fost supuși unor presiuni pentru a împiedica protestatarii să ajungă în fața Guvernului și să-și exercite dreptul de a manifesta, garantat de articolul 39 din Constituția României.

Sindicatul susține că au fost cerute acțiuni care contravin procedurilor standard, inclusiv blocarea drumurilor publice cu autospecialele de poliție, precum și culegerea de informații pentru a împiedica înaintarea protestatarilor. Aceste acțiuni au fost descrise ca fiind sub "îndrumările" amenințătoare ale unor șefi din MAI, considerați a fi "slugi ale oamenilor politici".

Într-o postare publicată pe rețelele de socializare, Europol a expus imagini și discuții care ar demonstra aceste acuzații, evidențiind discrepanța dintre procedurile oficiale și ordinele primite. Sindicatul a făcut apel la polițiști și jandarmi să refuze orice ordine ilegale și să nu se sacrifice pentru a proteja clasa politică de nemulțumirile cetățenilor.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a răspuns acuzațiilor afirmând că forțele de ordine „nu fac altceva decât să respecte legea” și a mulțumit celor care o aplică cu promptitudine și tact.

În ciuda asigurărilor oficiale, Sindicatul Europol a avertizat despre posibilitatea unui nou "10 august", referindu-se la intervenția violentă a forțelor de ordine împotriva protestatarilor din 10 august 2018. Această comparație subliniază gravitatea situației și tensiunile dintre sindicatul polițiștilor și conducerea MAI.

Sindicatul Europol a cerut, de asemenea, cetățenilor să nu condamne polițiștii aflați în stradă, ci să înțeleagă că aceștia sunt obligați să execute ordinele venite de la superiori.

Protestele fermierilor și transportatorilor, care au început ca un răspuns la nemulțumirile legate de condițiile economice și de infrastructura rutieră, au primit un nou nivel de atenție și susținere în urma acestor evenimente. Solidaritatea manifestată în mai multe orașe ale țării subliniază importanța libertății de exprimare și a dreptului la protest într-o societate democratică.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;