Studiu: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur

Studiu: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur

Un studiu recent publicat în revista The BMJ arată că alimentele ultraprocesate sunt asociate cu un risc crescut de deces prematur, cu efecte variate în funcție de tipul alimentului. Cercetarea, care a urmărit peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA pe o perioadă de 30 de ani, a descoperit că persoanele care consumă o cantitate mare de astfel de alimente, inclusiv cereale integrale ultraprocesate, au un risc cu 4% mai mare de deces, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

Alimentele ultraprocesate includ produse cu ingrediente rareori folosite în bucătărie, precum conservanți, coloranți artificiali și emulgatori. Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus studiul, sugerează că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, cum ar fi carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau artificial.

Expertul în nutriție Dr. Peter Wilde de la Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie recomandă o dietă variată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, și subliniază importanța echilibrului în consumul alimentelor ultraprocesate. Cercetătorii subliniază că, în ciuda riscurilor asociate cu alimentele ultraprocesate, calitatea generală a alimentației este cel mai important factor în reducerea riscului de deces.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;