Peter Higgs, Omul din Spatele „Particulei lui Dumnezeu”, a Decedat la 94 de Ani

Peter Higgs, Omul din Spatele „Particulei lui Dumnezeu”, a Decedat la 94 de Ani

Universul fizicii este în doliu după pierderea unuia dintre cei mai străluciți minti ale sale, Peter Higgs, cunoscut pentru prezicerea particulei fundamentale care îi poartă numele – bosonul Higgs. Fizicianul britanic, care a fost distins cu prestigiosul Premiu Nobel pentru Fizică în 2013, a încetat din viață luni, la venerabila vârstă de 94 de ani, după o scurtă boală, potrivit unui comunicat emis de Universitatea din Edinburgh.

În anul 1964, Peter Higgs a avansat ipoteza existenței unei noi particule subatomice, bosonul Higgs, care joacă un rol esențial în conferirea masei materiei. Această particulă a fost denumită adesea și „particula lui Dumnezeu” datorită importanței sale fundamentale în înțelegerea structurii universului. Cu toate că existența acestei particule a rămas neconfirmată pentru aproape 50 de ani, experimentele realizate la Large Hadron Collider al CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) au reușit să aducă dovezi solide în sprijinul teoriei lui Higgs în anul 2012.

Contribuția lui Peter Higgs la fizica particulelor a fost recunoscută la nivel internațional prin acordarea Premiului Nobel pentru Fizică, pe care l-a împărțit cu Francois Englert, un alt fizician care a contribuit la dezvoltarea acestei teorii. Acest moment a marcat nu doar o reușită personală pentru Higgs, ci și un pas semnificativ în avansarea cunoașterii umane.

Peter Higgs, care a fost profesor emerit la Universitatea din Edinburgh, lasă în urmă un moștenire impresionantă în domeniul fizicii teoretice. Comunitatea științifică și admiratorii săi din întreaga lume își exprimă recunoștința pentru contribuțiile sale și îl comemorează pe acest gigant al științei care a deschis noi orizonturi în înțelegerea lumii în care trăim.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;