Incident Nuclear la Fukushima: Scurgere de Apă Radioactivă Stăvilită Rapid

Incident Nuclear la Fukushima: Scurgere de Apă Radioactivă Stăvilită Rapid

Autoritățile japoneze au raportat un incident la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi, unde aproximativ 5,5 metri cubi de apă radioactivă au scăpat în mediul înconjurător. Din fericire, scurgerea a fost oprită în doar 20 de minute, iar operatorul centralei, TEPCO, a asigurat că nu s-au detectat urme de contaminare în afara instalației.

Incidentul a avut loc în timp ce un muncitor efectua operațiuni de curățare a țevilor de evacuare și a fost identificat miercuri dimineață. Apa contaminată nu fusese încă tratată de sistemul ALPS, care este responsabil pentru purificarea apei recuperate de la centrală de majoritatea substanțelor radioactive.

Deși în această apă există riscul prezenței izotopilor radioactivi precum cesiu 137 sau stronțiu 90, purtătorul de cuvânt al TEPCO a comunicat că nivelul de radioactivitate din jurul centralei nu a înregistrat o schimbare notabilă. Planurile de decontaminare și dezmembrare a centralei, grav afectată de tsunami-ul din 2011, sunt estimate să dureze zeci de ani.

Incidentul survine în contextul în care Japonia a început să deverseze în Oceanul Pacific apa tratată de la centrală, un proces care va continua până la începutul anilor 2050 și care, potrivit autorităților japoneze și Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA), nu prezintă pericol pentru mediu sau sănătatea umană. Cu toate acestea, China și Rusia și-au exprimat îngrijorarea și au suspendat importurile de fructe de mare din Japonia.

Pe lângă acest incident, un alt eveniment minor a fost raportat la Centrala Nucleară Tsuruga, unde fum și scântei au fost observate la coșul de evacuare a unui reactor în curs de dezmembrare. Situația a fost rezolvată rapid și nu au existat răniți sau scurgeri de materii radioactive, conform declarațiilor operatorului Japan Atomic Power.

În ciuda acestor evenimente, autoritățile japoneze și operatorii instalațiilor nucleare își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța nucleară și de a minimiza riscurile pentru populație și mediu.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;