Ucraina Acuză Rusia de Utilizarea Gazului Lacrimogen Interzis în Conflictul Armelor – Încălcări Ale Convenției ONU

Ucraina Acuză Rusia de Utilizarea Gazului Lacrimogen Interzis în Conflictul Armelor – Încălcări Ale Convenției ONU

În contextul conflictului prelungit dintre Ucraina și Rusia, acuzații grave sunt aduse de către armata ucraineană, care susține că forțele rusești recurg la utilizarea unui gaz iritant interzis de Convenția ONU privind Armele Chimice.

Conform rapoartelor Statului Major al armatei ucrainene, de la începutul confruntării militare, au fost înregistrate 626 de incidente în care Rusia a folosit gaz lacrimogen CS, cu 51 de cazuri raportate doar de la începutul anului curent. Această substanță, care provoacă iritații severe, a fost dispersată prin intermediul dronelor sau prin muniție de artilerie, în ciuda faptului că folosirea sa este strict interzisă pe timp de război, conform acordurilor semnate și de Rusia.

În timp ce acuzațiile nu au fost verificate independent, Institutul american pentru studiul războiului (ISW) subliniază că, deși soldații ucraineni sunt echipați corespunzător pentru a se proteja împotriva armelor chimice, biologice și nucleare, utilizarea gazului lacrimogen îi pune în dificultate, purtarea măștilor de gaze fiind un obstacol major în timpul luptelor.

Aceste acuzații aduc în lumina reflectoarelor încă o dată îngrijorările internaționale privind respectarea legilor și convențiilor de război, subliniind nevoia urgentă de supraveghere și intervenție pentru protecția drepturilor omului și a legilor internaționale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;