Raport ONU dezvăluie tactici de teroare utilizate de Rusia pentru consolidarea controlului în Ucraina ocupată

Raport ONU dezvăluie tactici de teroare utilizate de Rusia pentru consolidarea controlului în Ucraina ocupată

Un raport recent al Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (HRMMU) aduce acuzații grave la adresa Federației Ruse, subliniind metodele prin care aceasta își consolidează controlul asupra teritoriilor ocupate din Ucraina. Șefa misiunii, Danielle Bell, a descris în detaliu pentru Reuters un „climat de frică” instaurat prin detenții arbitrare, ucidere, tortură și alte forme de opresiune.

Potrivit raportului, Rusia a implementat un proces sistematic de rusificare, forțând schimbarea instituțiilor statului ucrainean în instituții rusești, încălcând astfel dreptul internațional umanitar. Observatorii ONU, care nu au avut acces direct în zonele ocupate, și-au fundamentat concluziile pe mărturiile a peste 2.300 de persoane afectate de ocupație.

Reprezentanta ONU a evidențiat cazuri grave la centrala nucleară Zaporojie, unde angajații au fost supuși la tortură și alte abuzuri. Rusia a fost acuzată de forțarea cetățeniei ruse asupra ucrainenilor și de crearea unui mediu în care spionajul între locuitori este încurajat.

În ciuda acestor acuzații, Rusia continuă să nege orice atac deliberat asupra civililor sau comiterea de atrocități, menținând poziția că operatiunile sale militare sunt „speciale”. Înaltul diplomat rus Igor Sergeev a acuzat, de asemenea, organismele ONU pentru drepturile omului de standarde duble și ignorarea încălcărilor comise de Kiev.

Raportul ONU punctează o strategie de teroare și opresiune, care are ca scop final consolidarea controlului rusesc asupra teritoriilor ocupate, ce reprezintă peste 17% din Ucraina. Aceste dezvăluiri vin în contextul continuării conflictului dintre Ucraina și Rusia, cu implicații profunde asupra drepturilor omului și ordinii internaționale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;